Iets over Jaap

De IT wereld is harder aan het veranderen dan ooit. Wat het vroeger van belang dat je de juiste hardware had, de storage goed ontworpen was en of de firewall en reverse proxy goed geconfigureerd waren, tegenwoordig moeten we op hele andere zaken gaan letten:

  • Privacy;
  • Security;
  • Transparency;
  • Compliancy;

Daarnaast zijn er nog zaken als ISO Normeringen (ISO27001, informatiebeveiliging) en marktspecifieke normeringen als bijvoorbeeld NEN 7510 (informatiebeveiliging in de zorg). Hier is heel veel onduidelijkheid over bij klanten (en heel veel onderbuik gevoel), denk dan aan zaken als data opslag en safe harbor (eind 2015 afgeschoten, in Februari 2016 vervangen door een nieuw privacy akkoord), wet- en regelgeving of bijvoorbeeld iets simpels als backup en restore van data in de cloud.

Dat alles maakt dat mijn werk als IT’er met een zware Microsoft Exchange en Lync (Skype for Business) achtergrond ook drastisch aan het wijzigen is. Binnen Exchange Online hoef je je technisch niet druk meer te maken, maar wordt Identity Management natuurlijk erg belangrijk, maar ook hoe je bijvoorbeeld moet migreren naar Office 365, en hoe je een hybrid omgeving moet opzetten.

Naast deze wijzigingen probeer ik me ook bezig te houden met Privacy en IT, ook kijkend naar de 4 eerder genoemde bullets. Omdat ik IT’er ben en geen jurist werk ik voor de echte privacy vraagstukken met advocaat Joost Gerritsen (van LB Advocatuur), hij is gespecialiseerd in Privacy en IT Recht en derhalve vullen wij elkaar prima aan.

Maar ik doe nog steeds consultancy werk voor Exchange en Skype for Business, zowel on-premises, in de cloud, in hybrid of hosting omgevingen, ik geef presentaties op allerlei evenementen (zowel in Nederland als internationaal) en probeer als er tijd over is ook nog te bloggen, artikelen te schrijven en een nieuw boek (ben bezig met Exchange 2016 on-premises) te schrijven.

Naast IT mag ik ook graag wat doen met motorrijden. Zelf heb ik het A rijbewijs sinds 1988 en rijd op het moment op een BMW R 1200 RT voor dagelijks gebruik. Daarnaast heb ik nog een K100 uit 1983 en een K75 uit 1991. Wel een beetje een BMW focus, maar dat is niet altijd zo geweest. Jaren heb ik op een Pan European en op een FJR1300 gereden, voor de R 1200 RT ook nog een jaar op een NT700V Deauville rondgereden, ook met veel plezier. Op het verlanglijstje staan nog een CB900F2 Bol d’or, een GTS 1000 (iedereen zegt dat dat niet verstandig is) of een Kawasaki 750 Turbo. De motor gebruik ik voor woon-werk verkeer, maar ook voor toerritten en als het even meezit ook voor de vakantie.